Mit érdemes csinálni meditáció előtt? Hogyan lehet hatékonyabb a meditációnk?

Meditáció előtt érdemes egy Buddha szobor vagy kép előtt leborulásokat végezni. ezáltal tisztulunk, a szellemünk tisztább lesz, és egyúttal kifejezzük a hálánkat is a Buddha felé. és ez nagyon jó és nemes cselekedet. De az is elég, ha csak meghajlunk egy Buddha szobor vagy kép előtt és közben összetesszük a  két tenyerünket a szívünknél. Persze a leborulásokkal sokkal több jó karmát halmozunk fel, és jobban tisztít is a szennyeződésektől.

A leborulás azt jelenti h a szobor valamin van pl. széken mi pedig letérdelünk a földre (a lényeg az h a szobor magasabba legyen mint mi) aztán a két kezünket a szívünkhöz tesszük (ugyanolyan mint a keresztény imánál) és aztán a térdelésőből előre hajlunk ugy h a tenyereink a földön legyenek (és még mindig térdelünk) aztán a homlok is a földet éri. szóval a homlok, a két tenyér és a lábfejek meg a térd érinti a földet, más nem. maradunk így egy pár másodpercig , aztán a kezünket tenyérrel felfelé fordítjuk. minden marad változatlanul csak a kéz helyzete nem. ilyenkor befogadjuk a Buddha áldását. ez egy darab leborulás. ilyenkor nem csak a Buddha előtt borulunk le hanem saját magunk előtt is. ilyenkor elengedjük az egónkat és tiszta , egómentes önmagunk előtt is leborulunk. utána feltérdelünk és megint a szívünkhöz tesszük a kezünket. ez a vége egy leborulásnak. aztán felállunk és újra megcsináljuk ezt kétszer. összesen három elég.

De mielőtt ezt megcsináljuk azelőtt ezt mondjuk a Buddha szobor / vagy kép előtt:

Kiváló , Tiszteletreméltó és Tökéletesen megvilágosodott Buddha!  Ő a valóban kiemelkedett, beszennyeződésektől mentes, önmagától tökéletesen megvilágosodott bölcs vezető. Az aki a jó úton halad, világok ismerője. Az embereket megszelíditő felülmúlhatatlan tanító, Istenségek és emberek tanítója, áldott , magas rangú , Felébredett és Megvilágosodott Buddha!

és miután ezeket elmondtuk akkor 3 szor leborulás. ezután kellene meditálni. ha reggel szoktunk meditálni akkor ha még fogat is mosunk mielőtt elmondjuk ezt a szöveget és leborulunk az úgy mégjobb. ennek a gyakorlatnak igy (meditáció előtt) van egy erős tisztító hatása és a meditáció is tisztább lesz.
Leborulás után meditáció.

 

MEDITÁCIÓ UTÁN:

legalább egy meghajlás a Buddha szobor, vagy kép előtt. :)

NAGYON SOK sikert mindenkinek!

AZ ÖSSZES BLOG BEJEGYZÉS MEGTALÁLHATÓ ITT: http://theravada.blogger.hu/2014/11/13/udv