mit csináljunk amikor nincs kedvünk meditálni? mit csináljunk amikor álmosak vagyunk vagy kevés az energiánk?

Amikor nincs kedvünk meditálni valami miatt, elhanyagolnánk a gyakorlást stb. (ez már valakiknél egyre többször is előfordulhat) akkor először megnézzük miért nincs kedvünk gyakorolni. álmosak vagyunk, fáradtak vagyunk, vagy fásultság miatt van? akkor tudatositjuk a hangulatot pl. "álmosság megjelenése" vagy "fásultság megjelenése" vagy "letargia megjelenése" és abban a pillanatban gyengülni kezd ez az állapot, a legnagyobb eséllyel. ha gyengül akkor már el is tud tünni. ha eltünt akkor már előjön a kedv a meditációhoz.

ha még mindig nem tünik el akkor elkezdünk gondolkozni a Dhammán. hálásnak kellene lennünk azért mert megtaláltuk ezt az utat. hálásnak kellene lennünk hogy a Buddha útját követhetjük. hálásnak kellene lennünk azért mert találkoztunk ezekkel a tanításokkal és gyakorolhatjuk őket. addig gondolkozunk ezen míg nem érezzük a hálát. nézd a Buddha szobrot, vagy egy képet a Buddháról. gondolkozzunk a Négy Nemes Igazságról.

1.van szenvedés = a szamszára egésze a szenvedés. Itt gondolkodjunk nagyon mélyen a szenvedésről. arról hogy a szamszárában elkerülhetetlenek a szenvedések, a kínok, a hatalmas gyötrelmek. a szamszárában nincs folyamatos boldogság, minden öröm átmeneti, és kín követi. a csüngések csak további csüngéseket szülnek, és ugyanoda vezetnek vissza: a szamszára szenvedéseibe. vedd sorra mi van a szamszárikus életben: születés, betegségek, testi és tudati fájdalom, szenvedések, hatalmas fájdalmak, vénülés és halál majd ujraszületés folyamatosan ezáltal ujabb és ujabb szamszárikus életek. mély megértést kellene kifejleszteni a szamszáráról és a szenvedésről annak érdekében hogy meglássuk azt hogy miért érdemes meditálni.  így más fényben látunk majd mindent MINDENNAPI elmélkedések segitségével. először a mulandóságon érdemes elmélkedni, aztán az éntelenségről és végül a szenvedésről. lássuk meg hogy a szamszárában semmi nem kielégítő. semmi se valódi öröm. nincs ilyen a szamszárában. csak a csüngések a vágyak vannak amik további szenvedést szülnek, és ugyanoda vezetnek vissza: a szamszárikus élethez, amely a hatalmas kínokkal és apróbb szenvedésekkel jár együtt.  - lássuk át  ezeket nagyon mélye. KIBŐVÍTVE MEGTALÁLJÁTOK ITT A SZAMSZÁRA NEM KIELÉGÍTŐ VOLTÁN VALÓ ELMÉLKEDÉST: http://theravada.blogger.hu/2014/03/20/buddhista-elmelkedesek

2. nemes igazság: a szenvedésnek van oka - a tudatlanság és a sóvárgás

3. a szenvedésnek létezik megszünése - ez a Buddha útja, ami a Nirvánához vezet

4. a szenvedés megszüntetéséhez vezető út - a Nemes Nyolcrétü Ösvény:

1 Helyes nézet
2 Helyes szándék
3 Helyes beszéd
4 Helyes cselekvés
5 Helyes megélhetési mód
6 Helyes törekvés
7 Helyes éberség
8 Helyes elmélyedés

Azaz a szamszárától való eloldódásnak (és nem kényszeres ELFORDULÁSNAK) van értelme, a Buddha és a Dharma felé való fordulásnak van értelme. a szamszára hajtásának nincs értelme, a szamszára hajtása szenvedést szül. Totál más fényt fogunk kapni a meditációról. megjön hozzá a kedvünk.

Ha még mindig nem, akkor ismételgessük ezt: "A tudat nyugalma van. A test nyugalma van. A tudat nyugalma van. A test nyugalma van." ezt ismételgessük, jönni fog egy nagyon kellemes érzés, ami a gyakorlásra ösztönöz.Ha álmosság van: képzeljünk el mentális fényt. csukott szemmel. pl. egy elénk táruló rétet ahol süt a nap.

Aki tud angolul, annak a következő weboldalak is segítségére lehetnek mivel itt is arról van szó, hogyan nyerjünk energiát amikor úgy érezzük, hogy kevés az erőnk, vagy a kedvünk a meditációhoz.


http://what-buddha-said.net/drops/II/Curing_Lethargy_and_Laziness.htm

http://what-buddha-said.net/drops/II/Lethargy_and_Laziness.htm

http://What-Buddha-Said.net/drops/IV/Energy_as_Way_to_Force.htm

http://What-Buddha-Said.net/drops/III/The_Definition_of_Energy.htm

http://What-Buddha-Said.net/drops/III/The_Arising_of_Energy.htm

http://What-Buddha-Said.net/drops/III/The_Ability_of_Energy.htm

http://What-Buddha-Said.net/drops/III/The_Origin_of_Energy.htm

http://What-Buddha-Said.net/drops/Enthusiastic_is_Energy.htm

http://What-Buddha-Said.net/library/DPPN/wtb/u_v/viriya.htm

http://What-Buddha-Said.net/drops/III/Energetic_Effort.htm

http://What-Buddha-Said.net/drops/III/Power_of_Energy.htm

http://What-Buddha-Said.net/drops/III/Ballanced_Energy.htm

http://What-Buddha-Said.net/drops/III/The_Chief_Hero.htm

http://What-Buddha-Said.net/drops/III/Avoiding_Effort.htm

http://What-Buddha-Said.net/drops/III/Feeding_Energy.htm

http://What-Buddha-Said.net/drops/III/Energy_Viriya.htm

http://What-Buddha-Said.net/drops/III/Dual_Energy.htm

AZ ÖSSZES BLOG BEJEGYZÉS MEGTALÁLHATÓ ITT: http://theravada.blogger.hu/2014/11/13/udv